widgeo.net
TVGolo.com - Latest Goals

Friday, April 16, 2010

Keluar baris?apa tu?


Salam
Baru balik dari exam...perggghhh...kaw punya soklan dia....
ahhaha..pa la yg aku jawab tadi...hoping for miracle la jwbnya...waaaa.....
Hari ni...aku nak ceta tentang sesuatu yg slaloo aku pkiaq....:)...apa?KELUAR BARIS....
haaa...hampa tau apa tu KELUAR BARIS?....topik hangat dalam sesebuah organisasi tau!ni berkaitan ngan PALAPES tau..
sebelom tu mai aku ceta apa maksud kuar baris....dari dua segi mksud...
dari sudut BAHASA....
KELUAR BARIS NI mksud dia kuaq barislah.....sapa masuk baris mesti da yg kuaq...da yg masuk..kan?pa daa...xkan tu xleh pkiaq?wahahhaa.
dari sudut ISTILAH plak
seseorg yg dah register,pi training,bergelar kadet palapes pastu dia kuar daripada pasukan...tu yg org kata KELUAR BARIS tuu....
haaa
ada bberapa alsan depa kuaq baris...antaranya.....
1.Pengaruh kawan2...
Kawan2 kata penat masuk palapes,pastu kata palapes truk,kna uat itu la,kna uat ini la,mcm2lah...tu yg uatkan depa kuaq...
2.Xtahan mental.
Sebelom depa masuk,depa xpkiaq dlu apa yg perlu ada pada dri depa,ketahan mental n fizikal,kalo xtahan kna itu kna ini,memg kompomlah dia xlama dalam palapes,
3.Dorongan ibu bapa
Seterusnya,dorongan daripada ibu bapa,penting tau,kalau ibu bapa xbagi masuk tapi kita masuk jugak semestinya kita xdapat restu daripada depatulah uatkan kita kuaq baris.
4.Pelajaran
Ada lagik,sai pelajaran pon sebab2 seseorg tu kuaq baru baris,yalah nak bawak dua menda dalam satu masa,sapa sgt tahan..kan2...:)

Bagi aku,apa pon sebab depa kuaq baris aku akan cuba bertahan dalm palapes nih,suka duka..aku dah lalui walopon bapa peratus,semua nih kita kna banyak berdoa agar beroleh keberkatan dariNYA...Yg dah kuaq baris tu selamat maju jaya,kita still kwn,yg xkuaq lagik..sama2lah kita tahan ni smua..k...

8 comments:

siti salwa nabila said...

sikit je dugaan dlm palapes nie. yg penting, pndai bwk diri, sabar, tabah, kuat, mental n fizikal, n postive thinking. nothing impossible will happen if u are in the rite side. think yang kamu boleh hadapi sume tue. usaha + tawakal + doa + restu mak + relationship dgn kawan2 + ngan sume org. jadikan tue sume sbgai basic utk capai kejayaan. keep in success ya.. kuat2..!! hehe..

deeya_shouranlee said...

a'ah.. enjoy jer.. belassah jer aper yg patut...

deeya_shouranlee said...

hahaha.. betull.. yg penting, enjoy jer... belasah jer aper yg patut.. hik2x..yg patut jer tau.. yg tak patut jangan belasah jugak...

deeya_shouranlee said...
This comment has been removed by a blog administrator.
deeya_shouranlee said...
This comment has been removed by a blog administrator.
deeya_shouranlee said...
This comment has been removed by the author.
shamsiah shamsuddin said...

saya tak dapat restu mak abah..tapi saya terus je stay...
kire saya derhaka ke tak kuar baris?
walaupun mak abah dah suh berkali2.?

deeya_shouranlee said...

ooo.. ye ker? bgtau ler kelebihan.. pujuk sikit2x.. buktikan although dah masuk but still study maintain... hhmm.. jap2x.. naper parent ang tak kasi masuk?